Bingo Historia

Det finns säkert de som aldrig har funderat på hur spelet Bingo kom till. Bingo är så populärt i Sverige att man skulle kunna tro att det är ett svenskt spel om än med ett lustigt namn. Bingo är inte ett svenskt spel men det är heller inte av amerikanskt ursprung liksom så många andra populära sällskaps och casino spel. Historien bakom Bingo är lika intressant och spännande som spelet självt!

Det började i Italien

Som med alla stora spel som spelats under en längre tid så råder det alltid lite delade meningar om var det hela började men när det gäller Bingo så tycks en ganska enad åsikt råda om att det föddes i Italien. Under tidigt 1500-tal skapades i Italien ett lotteri som kallades ”Lo Giuoco del Lotto D’Italia” och detta lotteri spelas ännu idag varje lördag i Italien. Från Italien tog sig spelet till Frankrike under sent 1700-tal och där kallades det för ”Le Lotto” och spelades uteslutande av mycket rika fransmän.

Det fanns även ett liknande spel i Tyskland som spelades under 1800-talet som en slags studiehjälp. Med hjälp av detta spel lärde sig barn att räkna och stava. Huruvida detta spel har någon direkt koppling med dagens Bingo är svårt att säga men det att spelet passar alla, barn och vuxna, stämmer även idag. När spelet kom till USA så kallades det för ”Beano.” Det blev introducerat på ett nöjesfält i Georgia och det var här det upptäcktes av leksaksförsäljaren Edwin S. Lowe.

Beano blir Bingo

Edwin S. Lowe samlade några vänner i sitt hem i New York för att testa spelet han hade sett i Georgia och blivit så imponerad av. Hans vänner blev likna tagna av spelet som Edwin själv och det sägs att en av dem i ren iver utropade ”Bingo!” istället för det ursprungliga Beano och på så vis ska spelet ha fått sitt nuvarande namn. Edwin Lowe skapade ett spel av den version han lärt sig i Georgia och Bingo blev en succé.

Bingo sprids i USA

Med hjälp av en universitetsprofessor utvecklade Edwin Lowe sitt spel så att det bestod av 6,000 kort med nummer som inte upprepades. Det sägs att professorn, Carl Leffler, som tog på sig uppgiften lyckades men förlorade sitt förstånd i processen. Bingo kom att spridas över hela USA som ett sätt för kyrkor att samla in pengar. Så trots att Bingo faktiskt har sitt ursprung i Europa så har Edwin Lowe och Carl Leffler lyckats skriva in spelet som en viktig del i den amerikanska samhällshistorian.

Tillhör: Internet Bingo


Läs mer

Bingo i Sverge Bingo började spelas på allvar i Sverige under 1960-talet. Spelet ...
Maria Bingo Bonus - 1300 kr Besök Maria Bingo här!När du besöker Maria Bin...
Bingo chat lexikon De flesta som är aktiva online känner till vanliga förkortnin...
Bingo regler De flesta har nog spelat Bingo någon gång i sitt liv utan att för d...